Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Van 10 tippünk Karácsonyra!

Hamarosan itt az év vége, nagy rohanás helyett gondolkodjunk előre! Válogatásunk egyszerű házi ajándék ötletekből, karácsonyi ételekből, és olyan termékekből áll, amik jól jöhetnek az ünnepek alatt:

  1. Ajándékötlet: Süti az üvegben

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, dekoratív ajándék, ami ráadásul még hasznos is! Egy nagyobb méretű befőttesüvegre, egy üvegfilcre és a süti száraz hozzávalóira lesz csak szükségünk az elkészítéséhez. Kollégáknak, barátoknak tökéletes ajándék.

  1. Ajándékötlet: Saját készítésű fürdősó

Himalaya só nem csak főzésre, hanem fürdősó készítésére is alkalmas. Képzeld el, milyen jól mutatna a fa alatt egy-két üveg durva szemű rózsaszín Himalaya só, szárított rózsaszirommal vagy levendulával összekeverve. Egy ilyen ajándéknak lehet, még anyósod is örülni fog!

  1.  Ajándékötlet: Saját készítésű szappan

Ha éppen új hobbit keresel magadnak és egyúttal a szeretteidnek is szeretnél saját készítésű ajándékokat készíteni, próbáld ki a szappanfőzést, amit vegán módon is megvalósíthatsz. Használhatsz hozzá kókusztejet, olíva vagy szőlőmagolajat és chiamagot vagy kovaföldet is tehetsz bele, amelyek kívülről is táplálják a testet.

  1. Ajándékötlet: Házi bőrradír

Neked is van olyan barátnőd, akinek a fürdőszobája tele van mindenféle krémekkel és pakolásokkal? A házi készítésű zabos, kókuszvirágcukros bőrradírtól, amit karácsonyra kapni fog tőled, szó szerint kiugrik majd a bőréből!

  1. Ajándékötlet: Sodasan szappanok

Nincs időd kézzel készített ajándékokkal bajlódni, nem vagy a kézügyesség bajnoka, de mégis szeretnéd valami környezettudatos ajándékkal meglepni a kollégáidat, barátaidat? Válogass kellemes illatú bio szappanjaink között!

  1. Ajándékötlet: Sodasan mosogatószer

Tudjuk jól, hogy a karácsony nem csak az ajándékozásról szól. Ilyenkor beindul a sütés-főzés is, aminek az eredménye a finom fogások mellett a rengeteg mosatlan is. Old meg Öko-san! Próbáld ki Sodasan öko mosogatószereinket!

  1. Házi vegán karamell

Ha az ünnep számodra sem teljes édesség nélkül, készíts házi vegán karamellt, amelyet szaloncukorként is becsomagolhatsz, díszítheted vele a karácsonyfádat vagy ajándékba is adhatod.

       8.      Karácsonyi sütemény: Vegán „mézeskalács”

A karácsonykor többet lehet együtt a család, a sütés-főzésbe bevonhatjuk a kicsiket is, meglepően ügyesek tudnak lenni. Lássunk ismét egy vegán verziót mézeskalácsból, bár az igazi neve: „Méz mentes, vegán, karácsonyi fűszeres keksz” - zizi kalandjai konyhájából.

HOZZÁVALÓK
3 evőkanál sült sütőtök húsa
3 evőkanál jó minőségű margarin vagy kókuszzsír (szobahőmérsékletű)
¼ bögre mandulavaj (kesudióvaj és földimogyoróvaj is használható)
¼ bögre rizsszirup
¼ bögre juharszirup
1 és ½ bögre tönköly fehérliszt + egy kevés a megfelelő tészta állag eléréséhez
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt gyömbér
⅛ teáskanál őrölt szegfűszeg
mazsola, csokibogyók, mandula, dió, goji bogyó, aszalt áfonya, stb. a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsük elő 180C fokra.
Egy tálban jól keverjük össze a sütőtököt, a margarint, a mandulavajat, a rizsszirupot és a juharszirupot. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget és a lisztet. Keverjük össze gyúrható tésztává. Ha túl puha a tészta, adjunk még hozzá egy kevés lisztet (evőkanalanként), amíg egy nagy golyóvá tudjuk formázni a tésztát és nem ragad a tálhoz. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe egy órára.
A deszkára vagy szilikon lapra szórjunk egy kevés lisztet és tegyük rá a tésztát. Nyújtsuk ki kb. fél centiméter vastagságúra és különböző formájú szaggatókkal vágjunk formákat belőle. Az elkészülteket tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. A maradék tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki megint fél centiméter vastagságúra és szaggassuk ki a formákat. Folytassuk a műveletet addig, amíg a tésztánk elfogy.
A tepsire tett mézeskalácsokat díszítsük ízlésünk szerint csokival, mazsolával, áfonyával, dióval. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 8-10 percig (közben ellenőrizzük, nehogy megégjenek!).
Zárt dobozban tartva 7-10 napig elállnak.

9.   Gluténmentes (GM) ajándékcsomag:

Naturmind GM panírmorzsa, Naturmind GM zabpehelyliszt 1kg, Naturmind GM sörélesztőpehely, Naturmind kókuszchipsz pirított, Naturmind kókuszvirágcukor, Naturmind tápiókakeményítő, King soba GM tészta, Bio amarantmag, Bio banánchips, Bio puffasztott quinoa, Bio kölesgolyó natúr.

Ezeket a termékeket ajánljuk az ajándékcsomagba, aminek csak a csomagolását kell kitalálnod, webshopunkban mindet megvásárolhatod! Valamennyi termék garantáltan gluténmentes, ahol nincs feltüntetve a GM jelölés, az a termék eleve nem tartalmazhat glutént.

10.  Karácsonyi recept: Vegán töltött káposzta

A savanyú káposzta igazi multivitamin, több, mint vitamin forrás. A késő őszi, téli időszakban érdemes belőle minél többet fogyasztani. A töltött káposzta szinte „kötelező” karácsonyi étel az ünnepi asztalon, így akkor jöjjön a vegán, retro töltött káposzta zizi kalandjai konyhájából!

Hozzávalók kb. 6 főre:
– 2 csomag (600 g) füstölt tofu vagy szejtán, esetleg füstölt gabonakolbász
– 150 g rizs, megmosva, nyersen
– 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
– 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva
– savanyú káposzta levelek, nagyobbak félbe vágva
– szálas savanyú káposzta, felaprítva
– 2-3 evőkanál liszt
– 1 evőkanál füstölt paprika
– napraforgó olaj
– só, bors
– szójajoghurt, tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS

Egy tálban morzsoljuk szét a tofut (szejtánt, gabonakolbászt aprítsuk fel), adjuk hozzá a rizst, a vöröshagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A káposzta leveleket és a szálas káposztát ízlés szerint átmoshatjuk (mi nem szoktuk, mert úgy szeretjük, ha minél savanyúbb az étel).

A káposzta leveleket a vastag erektől megtisztítjuk. Veszünk egy káposzta levelet, közepére helyezünk kb. 2 evőkanál tölteléket, majd felhajtjuk/összetekerjük és kis káposzta csomagokat készítünk belőle. A töltött káposztákat lábasba rakjuk, tetejére halmozzuk a szálas káposztát és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Közepes láng felett kb. 25 percig főzzük.

Közben rántást készítünk: egy kevés napraforgó olajon (1-2 evőkanál) megpirítjuk a lisztet, a tűzről levéve hozzáadjuk a füstölt paprikát, vízzel csomómentesre keverjük és ráöntjük a káposztára. Átforraljuk az egészet a rántással együtt kb. 15 perc alatt és már tálalhatjuk is szójajoghurttal és ropogós kovászos kenyérrel.

Tipp: a tölteléket készíthetjük barnarizzsel, quinoával vagy akár kölessel is.